right_align

Creative talk

Emma Harling

Emma Harling är formgivare och konstnär bosatt i New York. Hennes specialitet är att utveckla koncept och formge mönster till modebranschen. Hennes personliga verk utforskar teman som abstraktion, färgharmonier, upprepning och rytm på ett intuitivt och experimentellt vis. Ofta sätter hon upp regelverk att arbeta utifrån och producerar bilder i serier för att se vart temat bär av. Denna metodik har gemensamma drag med formgivningsarbetet, som i sin natur har vissa förutsättningar och begränsningar - en stor del av arbetet är att lösa ett givet problem på ett tillfredsställande vis.

left_50right_50

largelarge

Hur skulle du beskriva din konst?

- Färgglad och förenklad.

Berätta om hur det kom sig att du började måla!

- Jag har ägnat mig åt hantverk i olika former sedan jag var barn - min mamma är väldigt duktig på handarbete och uppmuntrade mig till att sy, virka, väva, göra keramik och testa silversmide. Men det var först på högstadiet som jag verkligen upptäckte bild. Jag hade väldigt lätt för mig i skolan och behövde inte vara med på alla lektioner. Mina lärare tillät mig att göra vad jag ville så länge jag var kvar i skolbyggnaden, så jag gick till bildsalen och satt där och ritade själv. Jag tyckte att det var roligt, utmanande och stimulerande, till skillnad från det mesta andra. När jag insåg att man kunde läsa Bild och Form på gymnasiet och därmed ha roligt hela tiden sökte jag till Schillerska i Göteborg, gjorde arbetsprov och kom in. Där tentade jag av de ämnen jag hade lätt för och läste ännu fler bildkurser. Det var en väldigt bra grundutbildning med många duktiga och uppmuntrande lärare.

left_50

right_50

Hur skapar du dina verk? Berätta om din teknik!

- Jag börjar ofta med att begränsa mig till ett format, en teknik, eller några påhittade regler att förhålla mig till. Jag arbetar nästan uteslutande på papper. Jag tycker om att rita med färgade pennor eller en viss vaxkrita och måla med gouache eller bläck. Just nu tycker jag om att arbeta direkt på färgade papper istället för att grunda.

Vad är känslan när du skapar?

- Jag känner mig fokuserad, lugn och tillfreds.

Var hämtar du inspiration?

- Nya intryck, nya tankar, och lite tid att smälta dessa. När jag känner att det är för likartat och stillastående i arbetet och hjärnan brukar jag ta en inspirationsresa in till Manhattan - jag bor och arbetar i Brooklyn. Det finns alltid nya utställningar att se, nya böcker att läsa, en ny gata att gå, nya detaljer att upptäcka. Det finns även gott om kreativa och drivna människor att bolla med vilket också är en viktig faktor.

large

Vad är ett kreativt hem för dig?

- Ett hem där det finns utrymme att stöka ner.

Var tycker du din konst passar in bäst?

- Där man blir glad av att se det.

left_50

right_50