right_align

Creative talk

Marta Leyva


Vår konstnär Marta Leyva är född i Barcelona, men bor sedan några år tillbaka i Stockholm med sin sambo. Idag arbetar hon som konstnär på heltid, men så har det inte alltid varit. Vi har träffat Marta för att höra mer om hennes skapande och konstnärliga resa.

left_50
right_50


Berätta om hur du började skapa?

- Jag arbetade tidigare som översättare, men för två år sedan frågade en vän till mig om jag ville hänga med på en målaraktivitet. Så blev fallet och där och då föll jag direkt för målandet. Så jag fortsatte därefter att måla på egen hand. Folk i min närhet och på Instagram började att uppmärksamma mina målningar och det skapas en efterfrågan på mina motiv. Det var såklart en helt fantastisk och ofattbar känsla. Det är overkligt att tänka att jag idag, två år senare, arbetar som konstnär på heltid.

Var finner du din inspiration till dina målningar?

- Det kan egentligen komma från vad som helst - en film, en tidning, instagram, en sång, en bild ... I min vardag snappar jag upp massor av saker som inspirerar mig och som jag sedan tar med mig in i skapandeprocessen. Min telefon är full av anteckningar och inspirationsbilder. Konstnären Picasso är även en stor inspiration för mig i min kreativa process.

Hur känner du dig du målar?

- Total avkoppling. Jag är väldigt fokuserad. Målandet är som meditation för mig.

Beskriv dina målningar?

- Jag arbetar övervägande med akryl där jag använder mycket färg för att få fram unika och exotiska nyanser. Jag skulle säga att jag skapar mer utefter det visuella än emotionella. Jag väljer färger och motiv som jag själv inspireras av och som jag själv vill ha på väggen.